CRISPR gen düzenleme tekniği ilk kez bir insan üzerinde uygulandı
Geçtiğimiz günlerde Çinliler CRISPR-Cas9 gen düzenleme tekniği ile genetiği değiştirilmiş bir hücreyi dünyada ilk kez ileri düzey akciğer kanseri olan hastalara Çin’in Chengdu şehrinde bulunan Batı Çin Hastanesinde aşıladılar.
Bilim insanları etkili gen düzenleme tekniği olan CRISPR’ın klinik alanlarda uygulamaya konulması ile bir çok genetik bazlı hastalığın yanı sıra önemli kanser türleri içinde umut verici tedavi yöntemlerinin oluşturacağına inanıyor. Çin’in yanı sıra ABD’de 2017 yılı itibari CRISPR’i klinik alanlardaki uygulamalarda görebileceğiz. Pekin Üniversitesi’ndeki Çinli uzmanlar CRISPR tekniğini mesane, prostat ve böbrek kanseri olan hastalara da Mart 2017’de uygulamayı planlıyor.
Çinli doktorlar hastane yönetiminden geçtiğimiz Temmuz ayında etiksel onayları aldıktan sonra işlemi Ağustos ayı gibi gerçekleştirmeyi hedefliyorlardı fakat CRISPR’li hücreleri üretmek sandıklarından daha fazla zaman aldı. Temel olarak CRISPR yöntemi ile akciğer kanseri hastasının kanından aldıkları bağışıklık hücrelerindeki PD-1 genini etkisiz hale getirdiler. PD-1 geni kanser hastalarının bağışıklık hücrelerinde aktif hale gelerek onların kanser hücreleri ile mücadele etmesini engelliyor. Uzmanlar PD-1 geni etkisizleştirilmiş bağışıklık hücrelerinin kanser hücreleri ile etkili bir mücadeleye gireceğini ve bu sayede hastanın kanseri yeneceğini umuyor.
Çalışmanın başında bulunan Dr. Lu, şu ana kadar her şeyin planladıkları gibi gittiğini ama gizlilik ilkesi nedeni ile detayları paylaşmayacağını bildirdi. Ayrıca Dr. Lu, hastaları 6 ay boyunca gözlemleyeceklerini ve herhangi beklenmedik bir durum oluşup oluşmayacağını da inceleyeceklerini belirtti.
Bu gelişme tüm dünyadaki onkologları heyecanlandırırken, bir çoğunun da aklında yöntemin güvenirliği konusunda soru işaretleri bıraktı. Dr. Lu ise neyin doğru neyin yanlış olduğunu ancak deneyerek görebileceğimizi düşünüyor.
Kaynak: Nature
+ Yorum bulunmuyor
Yorum ekle