umityildirim.com

Sinir aşılaması beyin üzerindeki problemleri çözüyor


Maymunlar üzerimde yapılan bir çalışmada araştırmacılar beyin hastalıklarından sonra kaybolunan karar verme yeteneğini tekrar geri getirmeyi başardılar. Maymunların ön beyin lobuna sinirler ekleyen Kaliforniya Southern Üniversitesi ve Kentucky Üniversitesi Baptist tıp merkezinden araştırmacılar hastalık sonrası normal bilinçsel faaliyetlerini yitiren maymunlarda karar alma yeteneklerini geri kazandıkları hatta beyinsel iyileşmenin de olduğunu tespit ettiler.

14 Eylül'de Journal of Neural Engineering dergisinde yayınlana çalışmada araştırmacılar elektrotlar ile sinir ölçümleri yaparak hafızadaki iyileşmeyi tespit ettiler.Beş hasta maymun üzerinde iki yıldır yapılan çalışmada 7 adet farklı resmi ekranda maymunların hatırlayıp eşlemelerine yönelik bir deney düzeneği kurulmuş ve bu süre içerisinde maymunların %70-75 oranında ilerleme kat ettikleri tespit edilmiş. Doğru eşleşmeleri yapan maymunlara ödül olarak bir damla meyve suyu verilmiş.

Kortikol tabakanın L2/3 ve L5 olarak adlandıran bölgenin içindeki sinir değişimler ile beyinsel aktivite kaydı ve yapısı çözümleniyor. L2/3 ve L5 bölgesi beynin karar alma bölgesi olarak bilinir çeşitli ilaçlar ile maymunlarda bu bölge baskılanıp eklenen sinirlerin MIMO olarak adlandıran model ile uyarılıyor. MIMO ile bu bölgedeki sinir aktivitelerini ve yeni eklenen sinirlerin etkileri bilgisayar ekranından alınan desenler ile gözlemleniyor.

Profesör Sam Deadwyler MIMO’nun kullanım sebebini beyin desenlerinin çoklu denemelerde doğru şekilde alınamadığını ama MIMO sayesinde iyileşmeyi daha etkili bir şekilde tespit etmeleri olarak belirtiyor. Ayrıca, Profesör Deadwyler söz konusu model ile geniş bölgede oluşan beyin yaralamaların daha iyi algılanacağını ve bu yöntemle ayrıca gerekli sinir aşılamaları sonucu elde edilecek iyileşmeleri de tespit edilmede de kullanılabileceğini belirtiyor.

Bu deney Amerikan ulusal sağlık enstitüsü gözetmenliğinde tarım bakanlığının hayvan laboratuvarlarında gerçekleştirilmiştir.

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120913203653.htm





+ Yorum bulunmuyor

Yorum ekle