umityildirim.com

Google Şeffaflık Raporu: Türkiye, Google’dan ne istiyor?


Google, düzenli olarak resmi makamlardan ve mahkemelerden, verdiği hizmetlerde yer alan bazı içeriklerin kaldırılmasına yönelik talepler geldiğini bildirmekte. Google’a iletilen bu talepler ile ilgili olarak da Google; şeffaflık politikası gereği 6 aylık dönemlerde gelen talepleri rapor haline getirerek “Google Şeffaflık Raporu” adı altında yayınlanmakta.

Buna göre son 6 ayda Türkiye’den gelen içerik çıkartma talepleri şu şekilde;

  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu'nun Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından 426 YouTube videosu, Blogger bloğu, bir Google dokümanı ve bir arama sonucunun Atatürk’ü, devleti veya ulusal kimlik ve değerleri eleştirdiği iddiasıyla kaldırılması için 148 talep gönderildi.
  • Türk kullanıcılarının şikayetine konu YouTube videolarının %63‘üne erişimi kısıtlandı. Web Arama ve Blogger bloglarını kaldırma talepleri veya tek bir Google dokümanını kaldırmaya yönelik talep uygun bulunmayarak içerik kaldırılmadı.
  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu'nun Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan, azınlıkların bağımsızlığını tartıştığı ve siyasetçilerin özel hayatları hakkında bilgi ifşa ettiği gerekçesiyle blogların kaldırılması için talepler geldi. Bu talepler uygun bulunmayarak içerik yayından kaldırılmadı.
  • Bir kişi adına yerel bir kolluk kuvveti biriminden söz konusu kişiyle ilgili olduğu gerekçesiyle 242 YouTube videosunun kaldırılması için talep alındı. Bu talep uygun bulunmayarak içerik yayından kaldırılmadı.
  • Gelen içerik kaldırma taleplerinin sayısı, bir önceki raporlama dönemine göre %1.013 oranında artış gösterdi.

Google’ın bildirdiği oran artışına bakılırsa (%1.013), Türkiye’den gönderilen engelleme talepleri karşılandıktan sonra Türkiye’den Google’a daha fazla içerik çıkartma talepleri gitmeye başlamış.

En fazla içerik kaldırma talebi “Resmi Makamlar Hakkında Eleştiri” başlığı altında yapılırken bu yoğun talepleri yapan birimin kaynağı “İdari, Polis” olarak işaretlenmiş.

Bununla birlikte şikayet edilen içeriklerin Türkiye’den erişime kapatıldığı yönündeki bildirimle de aslında içeriğin silinmediği, sadece Türkiye’den görüntülenemediğini anlamaktayız.

Bir diğer talep konusu ise Google kullanıcı verileri ile ilgili. Google kullanıcılarının verileri ile ilgili yapılan taleplerden şuan için Google tarafından olumlu cevaplanan bir talep bulunmuyor.

Taleplere olumlu yanıt verilmemesine karşın, taleplerin yükseliş trendinde olduğu, sunulan grafikten anlaşılıyor. Yine son dönemde bu konuda yapılan talep sayısı 149 olarak görülüyor.

Kullanıcılar hakkında yapılan bilgi talepleri, Google tarafından yine olumsuz olarak cevaplanırken son dönemde yapılan talep sayısı 144 olarak bildirilmiş. Kullanıcı hesap bilgileri ve kullanıcı verileri talepleri sayısının yakınlığından hesapların “kim tarafından, nasıl kullanıldığı, içinde hangi bilgilerin olduğu” konusunda soruların yöneltildiği anlaşılmakta.

31 ülkeden iletilen taleplerde, en fazla talep gönderilen ülkenin ABD olduğunu da belirtmek gerekiyor. Son dönemde 8.438 adet kulanıcı verisi talebi gönderen ABD’nin taleplerinin %88'i olumlu olarak karşılanmış durumda.

%0 talep karşılama oranı ile Türkiye 149 talebi için bilgi alamazken, Macaristan’da 95 bilgi talebi için Google’dan bilgi alamamış durumda.

Bilgi talepleri 30‘dan az olan ülkeler ise soruşturmaların gizliliği açısından raporda açıklanmamakta…

 

+ Yorum bulunmuyor

Yorum ekle