| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
Doğuş Gürbüz Üye

|
Tarih: Prş Şub 04, 2010 7:42 pm Mesaj konusu: Sabit kuvvet altında ışık hızında ilerleyen hayali bir cisim |
|
|
| Sabit kuvvet altında ışık hızında hareket eden bir cismin hız-zaman grafiği çizilebilinir mi? Eğer çizilebiliniyorsa grafiği nasıl olur? (Not= zamanın daralması, ve görecelilik hesaba katılmalıdır.) |
|
| Başa dön |
|
Duygu Pelister Üye

|
Tarih: Prş Şub 04, 2010 8:21 pm Mesaj konusu: |
|
|
| Cisim ışık hızına ulaştığında enerjiye dönüşüyordu yanlış hatırlamıyorsam. Enerjiye kuvveti nasıl uygulayabiliriz? |
|
| Başa dön |
|
Rasim Şener Üye

|
Tarih: Prş Şub 04, 2010 10:02 pm Mesaj konusu: |
|
|
| Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam kütlesi olan bir madde ışık hızında gidemez. Bir maddenin ışık hızında gidebilmesi için enerji formunda olması lazım. Burada cisimden bahsediliyor ve cismin bir kütlesi var. Dolayısıyla ışık hızına ulaşılamaz. |
|
| Başa dön |
|
Doğuş Gürbüz Üye

|
Tarih: Cum Şub 05, 2010 12:24 am Mesaj konusu: Sabit kuvvet altında ışık hızında ilerleyen hayali bir cisim |
|
|
| Bir an için kalıplaşmış durumdan kendinizi kurtararak ışık hızında ilerleyen hayali cismin grafiğini istedim böyle bir şey olabilir mi yoksa olamaz mı onu ben de biliyorum. Sadece anlamama yardım edin demek istedim. Biraz hayal gücü lütfen... Bir cisim ışık hızına eriştiğinde neler olur çok iyi biliyorum... hatta hiç bir cismin ışık hızına erişemeyeceğini de biliyorum. Işık hızına eriştiğinde 1/√1-v^2/c^2 formülünde yerine yerleştirildiğinde tanımsız bir sonuç açığa çıkar. yalnız ışık hızından yüksek bir hızda ilerleyen bir cisim formüle yerleştirildiğinde uygun sonuçlar olur. Lakin bu sonuçlarda karekök içinde negatif değerler taşıdığı için karmaşık sayıyla ifade edilir. Hatta kuantum da matematiksel olarak uygun olan bu kuramsal parçacığa takyon adı verilir ve şu ana kadar keşfedilemedi. Şimdi eğer aranızda varsa fizikçiler bana sabit kuvvet altında cisim için F dp/dt'den yola çıkarak grafik çizebilirler. Lakin o çizilen grafikte bir sorun var çünkü grafiğe baktığımızda ışık hızına yaklaştıkça hız yavaşlamaya zaman hızlanmaya başlamıştır. Ama Özel Göreliliğe baktığımızda ışık hızına yaklaşan bir cismin zamanı daralmaya ya da kısalmaya başlar. Ben bu durumu da göz önünde bulundurarak grafiğin nasıl çizileceğini soruyorum. |
|
| Başa dön |
|
Ersan Özgen Aktif Üye

|
Tarih: Cum Şub 05, 2010 12:21 pm Mesaj konusu: |
|
|
Sn gürbüz,
Özel görelilik denklemlerini irdeleme yürekliliği gösterdiğiniz ve ezbere razı olmadığınız için sizi kutlarım. Bir ip ucu yakalamış olabilirsiniz.
Fakat diğer taraftan zaman yavaşlaması olacağı konusunda bir peşin kabul de belirtmişsiniz. Önce bunda bir tutarsızlık olduğunu belirteyim. Tutarsız bir teorinin daha ileriye taşınması ise ad-hoc tanımında zorlamalara neden olur.
Özel görelilik teorisi, bilimsellik ilkelerine aykırı olarak yalnızca kaynağı ile aynı yön ve doğrultuda giden ışığın hareketini analiz etmiştir. Oysa, örneğin ışık kaynağı sağ tarafa giderken, hem sağ tarafa hem de sol tarafa giden ışık sözkonusudur (pratikte 360 derece ve kesirlerindeki, hatta 41253 küresel derece ve kesirlerinde ışık doğrultusu söz konusudur). Teori, çıkarımlarını, diğer doğrultularda test etmeyi ihmal etmiştir. Ve bugüne kadar zıt yön irdelemelerinin etkin olamayışı ilginçtir; insanlık düşünsel performansı konusunda yorum yapma olanağı veriyor.
Özel görelilik denklemleri, kaynağı ile aynı yönde giden ışığın hız sabitliğini korumak için zaman yavaşlaması gerektirirken, kaynağına göre zıt yönde giden ışığın hareket analizinde hız sabitliğini korumak için zamanın hızlanması gerektirmektedir. Oysa nedensellik gereği, aynı ortamda hem zaman yavaşlaması, hem zaman hızlanması olması olanaksızdır. Lütfen, sayısal örnekleme yaparak bizzat görünüz.
Bu bulgu tek başına özel göreliliğin bilimsellikten uzak olduğunu kanıtlar; masaldır yani. Zaman yolculuğu parlak rüşvetini kabul eden beyinler, direnmeye devam ediyor.
En son Ersan Özgen tarafından Çrş Mar 17, 2010 11:08 am tarihinde değiştirildi, toplam 1 kere değiştirildi |
|
| Başa dön |
|
Doğuş Gürbüz Üye

|
Tarih: Sal Şub 16, 2010 1:30 am Mesaj konusu: Sabit kuvvet altında ışık hızında ilerleyen hayali bir cisim |
|
|
| Sayın Ersan bey üzgünüm ama sanırım çözümü buldum. Matematik, geometrik ve fiziki açıdan mükemmel bir uyuma sahip bir grafik (koordinat sistemi) hazırladım.... Sorun halloldu... |
|
| Başa dön |
|
Ersan Özgen Aktif Üye

|
Tarih: Prş Şub 18, 2010 4:55 pm Mesaj konusu: Re: Sabit kuvvet altında ışık hızında ilerleyen hayali bir c |
|
|
| Doğuş Gürbüz yazmış: | | Sayın Ersan bey üzgünüm ama sanırım çözümü buldum. Matematik, geometrik ve fiziki açıdan mükemmel bir uyuma sahip bir grafik (koordinat sistemi) hazırladım.... Sorun halloldu... |
Güzel; paylaşmak istemiyebilirsiniz elbette. Yalnızca benim argümanıma ilişkin karşıtlığı paylaşırsanız sevinirim. |
|
| Başa dön |
|
Doğuş Gürbüz Üye

|
Tarih: Prş Mar 11, 2010 5:58 pm Mesaj konusu: Sabit kuvvet altında ışık hızında ilerleyen hayali bir cisim |
|
|
İlk önce zamanı, hareketi göreceli olarak inceleyelim. Demişsiniz ki hareketi zıt yönlerden inceleyelim. Tamam inceleyelim. Ama incelememiz göreceli olacaktır. İkizler paradoksunu biliyorsunuzdur umarım. Şimdi biz burdaki karakterleri kütleler çakışarak hesapların incelmemesi için vücutsal değil de noktasal alalım. birisi düzlem üzerinde kalsın diğeri ışık hızına yakın( yada ışık hızında) biir hızda hareket etsin. Şunu da eklemek isterim ki Görecelilik sadece Einstein'ın değil Galileo ve Newton tarafından da incelenmiştir. Hareket eden noktaya A düzlem üzerindeki noktaya da B diyelim. Ne olur? B'ye göre A, A'ya göre de B hareketli değil midir? Farkındaysanız boyutları hesaba katmadım. Yani biz şimdi burada ne yaptık hareketleri zıtlayarak inceledik. Şimdi bir de buna boyut(lar) ekleyelim. t=0 v=0 x=0 da A harekete başlasın. Hiç bir kuvvetin etkilemediğini de düşünelim ve bu harekete de belirli bir zaman aralığı verelim: mesela 10 yıl. 10 yıl sonra geri dönmüş olsun, yani gittiği zamanı 5 yıl. Geri dönerken de 5 yıl. Bir de demişsiniz ki zıt hareketliğinden kaynaklanan zaman yavaşlaması ve zamanın hızlanması olacağından her ikisinin var olması mantıksızlık gibi bir çıkarımda bulunmuşsunuz. Ona da gelelim. Diyelim ki A hızlandıkça zamanı yavaşlıyor. Peki zamanı görecelersek ne olur? Şu olur : A noktası zamanın kendisinde normal aktığını B 'nin saatinin yavaşladığını görür. peki neden bu şekilde görürler? Neden başka bir şekilde görmezler. Sebebi kendi ifademle boyutların noktaya hareket olanağı tanıması diyebilirim. Yani Einsyein'ın da örnek verdiği ışık toplu saatin yaptığı hareketi düşünürsek boyutun ışık topunun hareketine olanak tanıdığı görülür yani hareket etmesine bir engel olmadığı görülür. Olanak tanıdığı için de doğal olarak boyuttan kaynaklanan bir zaman yavaşlaması söz konusudur. Sizin bahsettiğiniz zaman yavaşlaması ve hızlanmasının aynı yerde var olması mantıksızdır ifadesine en güzel karşılık karadeliklerdir. Çünkü karadelikler zaman çorbasına en güzel örneklerin başında gelir. Hatta bu zaman çorbasının milyarda bir küçüğünün deneyi bir uçakta yapılmıştı. Hatta bir çok insanın kıyameti getireceği sandığı CERN deneylerinde parçacıkların zamanına bakılırsa onlarında zamanların yavaşlama veya bir diğerine göre hızlanma söz konusu olabilir. Yani ne kadar hız o kadar yavaşlama diyebilirim  |
|
| Başa dön |
|
Ersan Özgen Aktif Üye

|
Tarih: Prş Mar 11, 2010 11:39 pm Mesaj konusu: |
|
|
Öz muhakemenizi kullandığınız için sizi kutlarım. Dünyada bu tür konularda ezbercilik egemen ve teorinin gizem düşkünlüğümüze sunduğu zaman yolculuğu gibi rüşvetler sebebiyle oluşan hayranlık at gözlüğüne de neden oluyor. İşte görülemeyenlerden iki örnek:
1- Görelilikte karşılıklılık ilkesi geçerlidir. Sizin de ifade ettiğiniz gibi A ve B görelilik partnerleri ise A ya göre B; B ye göre A hareketlidir. İkizler paradoksunda bu karşılıklılık ihmal edilir. Şöyle: Dünyayı sabit varsaydığımızda teoriye göre gidip gelen astronot dünyada kalan ikizini yaşlanmış görecektir. Fakat astronotu sabit tutarsak bu defa dünya gidip gelecektir ve dünyadaki kardeş astronot ikizini yaşlı görecektir. Yani her ikisi de karşısındakini yaşlı görecektir; nedensellik ilkesine göre bu sonuç olanaksızdır.
2- Görelilik sonuçları her durumda geçerliliğini korumak zorundadır. Şöyle yapalım: İki arkadaş bir trenin en arka koltuğunda oturmaktadırlar. Tren raylara göre V hızıyla giderken biri lokomotife doğru v hızıyla yürüsün ve gene v hızıyla geri gelsin. Koltukta oturan V hızıyla hareket etmektedir. Yayanın raylara göre hızı birinci durumda V + v; dönüşte V -v olur. Teori çıkarımlarına göre oturanın saati V hızı sebebiyle geri kalır. Yayanın saati ise V+v hızı sebebiyle lokomotife ulaştığında arkadaşının saatine göre daha fazla geri kalmıştır (Örneğin oturanınki 3 saniye, yayanınki 5 saniye geri kalır) . Fakat dönüşte bu defa V -v hızı V den küçük olduğundan oturan arkadaşının saatinden daha az geri kalacaktır (örneğin oturanınki 3 saniye geri kalırken yayanınki 1saniye geri kalacaktır). Sonuçta arkadaşlar tekrar biraraya geldiklerinde saatlerindeki zaman okuması eşitlenecektir. Yani teori kendi içinde çelişiktir. |
|
| Başa dön |
|
berkcan usku Yeni Üye

|
Tarih: Cum Mar 12, 2010 4:11 pm Mesaj konusu: |
|
|
Kuvvet nasıl oluyor da uygulanıyor ben anlamadım  |
|
| Başa dön |
|