umityildirim.com

Avrupa Uzay Ajansı’ndan bilimkurgu filmi


Hayal edin; bir usta ve öğrencisi, kimsenin daha önce bulunmadığı bir yerdeki taşları ellerindeki doğa üstü güçle gezegenlere çeviriyor, buna birde sembolik bir güneş ekliyorlar.

Usta “Dünya’da yaşamın kaynağı nedir?” diye sordu. Öğrencisi “hiç şüphesiz su’dur”, diye cevapladı. “Uzun bir süre suyun ve evrenin kökeni hep bir sır olarak kaldı. Biz dünyanın perde arkasındaki soruları sormaya başladık”. Usta devam etti “sayısız molekül, trilyonlarca parçacık kümesel bir objeden güneş sistemini doğurdu ve sürekli dinamik bir planın bir parçasını yakaladık”.

Bu bir bilim kurgu mu? Hayır bu bilimsel bir gerçek. Tomek Bagiński’nin “Hırs” isimli kısa filmi insanın zorlu yolculuğunun ve inanılmaz mücadelesinin evrimini konu alan bir yapıt.

Filmin kalbi Rosetta, Avrupa Uzay Ajansı (ESA)’nın kuyruklu bir yıldıza yol arkadaşlığı etmesi için dizayn ettiği bir uydu. Onlarca yıllık plan ve yapım aşamasından sonra Rosetta, Güneş Sistemi’ndeki yolculuğuna çıktı. Amacı 4,6 milyar yıl öncesinde buz yığını olan bir yapının kökenini anlamak, bir başka deyişle geldiğimiz ilk noktayı aydınlatmak.

100, 50, 30 km uzaklık derken Rosetta şimdi amacına 10 km uzaklıkta. Tabi her şey 12 Kasım 2014 Rosetta’nın kuyrukluyıldıza iniş yapması ile başlayacak.

Alastair Reynolds, bir bilimkurgu yazarı olarak evrendeki hayatın kökenini ve kaderini düşünmenin kendisi için son derece güç olduğunu belirtiyor. Rosetta’nın 67P/ Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına varması ile evreni anlamamızda yeni ve geniş bir bölüm açılacağını düşünüyor.

Rosetta’nin kuyruk yıldıza 10 km’den daha yakın bir mesafede olduğunu ve çok yakında her ikisininde saatte 60.000 km hızla uzay seyahatini sürdüreceğini belirtten ESA’nın Rosetta projesinden sorumlu bilim insanı Matt Taylor, önümüzdeki aylardan itibaren bir yıl boyunca zamanın evrimi içerisindeki yolculuğumuzu gözlemleyebileceğimizi de belirtiyor.

Tüm bunlar kulağa bir bilimkurgu gibi gelse de günümüzde bilim ve teknolojinin ulaştığı nokta ile Güneş sistemimizin kökenleri anlamamız için hayata geçirilmiş en iddaalı proje olması oldukça heyecan verici.

Kaynak: dailygalaxy.com





+ Yorum bulunmuyor

Yorum ekle